Przygotowania do zimy

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
27 października 2017

Jak co roku o tej porze w muzeum odbyły się zajęcia pn. „Kiszenie kapusty”, w których uczestniczyli: podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Tucholi, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 1, nr 2, nr 3 w Tucholi oraz dzieci z zerówki przy Szkole Podstawowej nr 5 w Rudzkim Moście. Ze względu na deszczową pogodę na zajęcia nie przybyły dzieci z Przedszkola nr 1.

Tradycją już się stało, iż warsztaty wzbogacone śpiewem, przeprowadzili członkowie zespołu „Frantówki Bysławskie”. Warsztaty przybliżyły dawne zwyczaje i codzienność, które powoli stają się zapomniane.
Uczestnicy zajęć mieli okazję nie tylko zobaczyć sprzęty służące do kiszenia kapusty, ale również nauczyć się posługiwania tymi sprzętami. Uczniowie szatkowali kapustę heblem, maszyną na korbę, doprawiali ją solą, marchewką, ugniatali ubijakiem, a na koniec zamykali garnki z kapustą. Dowiedzieli się również jak przez najbliższy miesiąc (tyle potrzeba do ukiszenia kapusty) należy postępować i jak o nią dbać aby się nie zepsuła. Po ukiszeniu kapusta trafi do uczestników warsztatów, którzy sami ocenia efekty swojej pracy.
Dziękujemy uczniom i ich wychowawcom za aktywne uczestnictwo w zajęciach i mile spędzony czas.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie